L. v Beethoven står i byens park.

L. v Beethoven står i byens park.

Fortælling - Beethoven

 

Del 1

Guten tag, guten tag. Mit navn er Ludwig van Beethoven. Jeg er desværre begyndt at høre meget dårligt. Det kan godt tage på humøret. Ind imellem bliver jeg meget nedtrykt over det. Lægen siger, at det ender med, jeg bliver helt døv. Så det var meget kærkomment, at blive inviteret her til Simfonia. Faktisk har jeg så svært ved at høre, at jeg altid har en lille notesbog med, så folk kan skrive til mig, hvis jeg nu ikke kan høre dem.


Del 2

Jeg har fået at vide, at jeg kan virke meget voldsom, når jeg dirigerer. Men det er meget svært at stå stille, når musikken er så medrivende. Det generede mig dog lidt, da jeg opdagede at koncertmesteren havde stillet sig bag mig en aften under en af mine koncerter. Der stod han og dirigerede orkestret bag min ryg, bare fordi jeg måske var kommet til at sætte af i et lidt hurtigt tempo, så musikerne havde svært ved at følge med.


Del 3

For noget tid siden havde jeg besluttet mig for både at spille klaver og dirigere i samme koncert. Efter mit klaverstykke rejste jeg mig op, for at dirigere orkestret. Men jeg fik rejst mig lidt voldsomt, så de to store lysestager, der stod på klaveret væltede med et brag. Publikum grinede lidt, så jeg blev gal. Jeg forlangte, at vi begyndte forfra med koncerten.  Men denne gang ville jeg sikre mig, at det ikke gik galt med lysestagerne, så jeg fik to drenge til at holde dem for mig. Men ak, da jeg igen skulle rejse mig for at dirigere, fik jeg ramt den ene dreng i hovedet. Han blev så forskrækket, at han tabte sin lysestage. Så grinede folk endnu mere. Jeg er nu helt holdt op med at dirigere og spille klaver på samme tid. Jeg har forsøgt flere gange, men for fremtiden vil jeg ikke selv være solist på klaveret.


Del 4

På universitet i Bonn hørte jeg første gang om den menneskelige frihed. Altså om demokrati og en verden, hvor en enkelt person, ikke kan bestemme det hele. Det er jeg meget optaget af, og jeg prøver at få det ind i min musik. Først er der kamp i musikken, og så ender det hele i en stor og flot finale – altså sejren efter kampen. Det kan man blandt andet høre i min 5. Symfoni.


Del 5

Selv er jeg en fri komponist. Min musik er så populær, så der er mange, der forærer mig penge. Derfor behøver jeg ikke at være ansat af nogen, så jeg kan helt selv bestemme.


Del 6

Desværre er jeg aldrig blevet gift. Der har været kvinder i mit liv, nogen ville måske endda sige, at der har været mange, men det er aldrig blevet til ægteskab. Jeg har det med at forelske mig i prinsesser og den slags, og de kan ikke sådan uden videre gifte sig med en komponist. Desværre.


Del 7

Men jeg kunne nu godt tænke mig en kone. Jeg er lidt uordentlig. Forleden dag blev jeg anholdt af en betjent, der troede, jeg var hjemløs. Jeg havde måske ikke fået skiftet mit tøj i nogle dage, ja bevares – i mange dage. Men alligevel – han burde vel kunne genkende mig.


Del 8

Nå, men jeg har ikke så meget tid til at snakke nu, jeg er inviteret til fint selskab igen i dag. Folk er meget glade for min musik, så jeg plejer at blive bedt om at spille lidt på klaveret efter middagen.

Du kan gå hen museet og læse mere om mig- Auf Wiedersehen.