Opslaget om Ouverturen til Wilhelm Tell findes her.

Opslaget om Ouverturen til Wilhelm Tell findes her.

Ouverturen til Wilhelm Tell

Tekstbox 1:

Wilhelm Tell - Ouverturen til Wilhelm Tell

En ouverture kommer af det franske ord ”ouvert”, der betyder åben. En ouverture er et forspil til fx en opera. Denne ouverture er forspillet til operaen, “Wilhelm Tell”, der er skrevet af Gioachino Rossini.


 Tekstbox 2:

Wilhelm Tell – Hvornår?

Rossini komponerede operaen og ouverturen til “Wilhelm Tell” i 1829, da han var 37 år gammel.


 Tekstbox 3:

Hvem er Wilhelm Tell

Operaen er skrevet over historien om Wilhelm Tell. Historien foregår i Schweiz for flere hundrede år siden. Det fortælles, at Wilhelm Tell gjorde oprør mod kongen, da han ikke ville bukke for den hat, kongen havde fået sat op torvet.

Det blev kongen så sur over, at han ville straffe Wilhelm Tell. Som straf skulle Wilhelm Tell skyde et æble med sin armbrøst. Et æble, der var placeret på hovedet af hans egen søn. Det lykkedes Tell at ramme æblet, der delte sig i to dele, og sønnen overlevede.


 Tekstbox 4:

Wilhelm Tell - Kan folk lide den?

Ouverturen er indledningen til operaen om Wilhelm Tell. Operaen har premiere i år 1829. Det er den sidste af de 39 operaer, som Rossini skriver, og den bliver en kæmpe succes. Det er et af de mest kendte stykker klassisk musik. Det er blevet brugt i flere film – fx Disneys kortfilm med Mickey Mouse som dirigent.

 

Hør ”Ouverturen til Wilhelm Tell”. Her bliver den spillet af trompet, horn, basun og tuba.

(hør lydfilen i Museet inde i spillet)