Opslaget om Præludium findes her

Opslaget om Præludium findes her

Præludium

 

 

Tekstbox 1

Præludium 1

“Præludium” kommer af latin og betyder ”forspil”. Det er indledningen til et større stykke musik. I dag bruges ordet præludium i kirken, når orgelet spiller i begyndelsen af en gudstjeneste.


Tekstboks 2

Præludium 2

Orgel og harmonium

Carl Nielsen skrev flere præludier, og du kan høre et af dem i koncertsalen her i Simfonia. Det stammer fra en samling, der hedder ”29 små præludier for orgel eller harmonium”, som Carl Nielsen skrev i 1929. Et harmonium er et stueorgel. Ellers er orgler så store, at de er bygget til en kirke og ikke er lige til at have i stuen.


Tekstboks 3

Præludium 3

Hvorfor

Carl Nielsen skrev ikke meget musik for orgel, han kom nemlig først i gang med det, da han var blevet en ældre mand. Det var ikke, fordi han var religiøs, at han skrev orgelmusik, men nok mere fordi han var blevet opfordret til det.

Carl Nielsen var desuden meget optaget af den måde, man skrev musik på i barokken. I barokken var orgelet nemlig den nye store opfindelse, så der blev skrevet meget musik til det. Du kan læse mere om barokken her på museet. 


Tekstboks 4

Låner et orgel

Carl Nielsen havde ikke selv et orgel, så han fik lov at låne orgelet i Christiansborg Slotskirke i København. Her kunne han i fred og ro undersøge og finde ud af, hvilke muligheder orglet har, når man spiller på det.