Opslaget om Enigma Variationerne findes her.

Opslaget om Enigma Variationerne findes her.

Enigma Variationerne

Tekstboks 1

Enigma Variationerne 1

Den engelsk titel er Enigma Variations. På dansk hedder stykket “Enigma Variationerne”. Det er skrevet af den engelsk komponist Edward Elgar. Det tog ham fra oktober 1898 til februar 1899 at skrive det.


Enigma Variationerne 2

Gåde

Enigma betyder gåde, og musikstykket er fyldt med gåder. Det består af 14 forskellige variationer over samme melodi – 14 satser. Hver sats er en lille gåde. Komponisten har nemlig skrevet 14 satser, der hver især beskriver en person, han kender.


Enigma Variationerne 3

De løste gåder

Hver sats har et mærkeligt navn som fx R.P.A, W.M.B og WN. Andre hedder Ysobel eller Nymrod. Der er en sats til hans kone, en anden til en nær ven og en til en forfatter.

 

Den sidste sats handler om Elgar selv. Den hedder E.D.U. Hans kone kalder ham nemlig Edu som kælenavn.


Enigma Variationerne 4

Den uløste gåde

Selvom man har regnet ud, hvem det er, de 14 satser beskriver, er der er én gåde, der aldrig er blevet opklaret: Hvilken anden melodi er “Enigma Variationerne” bygget over? Det er en gåde, man stadig forsøger at løse.

 

Er det mon ”Happy Birthday to You” eller måske ”Skuld´ gammel venskab rejn forgo” eller måske ”God Save the Queen”. Det mener nogle, men hvilken en af melodierne er det? Eller er det måske noget helt fjerde? Elgar fortalte det aldrig til nogen, og nu er han død.

 

Hør 1. sats fra “Enigma Variationerne” (hør lydfilen i Museet inde i spillet)