Opslaget om Eine Kleine Nachtmusik findes her.

Opslaget om Eine Kleine Nachtmusik findes her.

Eine kleine Nachtmusik

 

Tekstbox 1:

Eine kleine Nachtmusik

“Eine kleine Nachtmusik” er skrevet af Wolfgang Amadeus Mozart i 1787. Man mener, at han må have skrevet stykket til en festlig lejlighed. Mozart skrev for det meste sin musik på bestilling, og man mener, at han også har skrevet dette stykke for at kunne sælge det videre.


Tekstbox 2:

Eine kleine Nachtmusik - Navnet

“Eine kleine Nachtmusik” er tysk og betyder: et lille stykke aftenmusik. Navnet stammer fra Mozarts private katalog over sin musik. I bogen har han nemlig skrevet: ”Et lille stykke aftenmusik”. Det er ikke sikkert, at Mozart i virkeligheden havde tænkt sig, at det skulle være musikstykkets navn. Han noterede bare, at han nu havde lavet – et lille stykke aftenmusik.


Tekstbox 3:

Eine kleine Nachtmusik - Hvilke instrumenter

“Eine kleine Nachtmusik” er skrevet kun for strygere.


Tekstbox 4:

Eine kleine Nachtmusik – Musikken blev solgt

Man ved ikke, hvornår “Eine kleine Nachtmusik” blev opført første gang, og heller ikke i hvilken anledning. Man ved dog, at Mozarts enke solgte musikstykket sammen med en stak andre stykker af Mozart til en boghandler i 1799. Boghandleren kunne så trykke noderne i mange eksemplarer og sælge dem videre og tjene penge på dem.


Tekstbox 5:

Eine kleine Nachtmusik - Serenade

“Eine kleine Nachtmusik” er en serenade. En serenade er faktisk to ting. Det er et stykke aftenmusik fx en kærlighedssang, man kan synge til den, man elsker. Det kan også være et stykke musik, der spilles af flere instrumenter. I musikstykket er der flere dele eller satser. I koncertsalen kan du høre et stykke af “Eine kleine Nachtmusik”.


Tekstbox 6:

Eine kleine Nachtmusik - Stadig populær

I dag er “Eine kleine Nachtmusik” et af de mest populære stykker musik, Mozart har skrevet. Det bliver spillet igen og igen verden over, og det er indspillet mange gange.

 

Hør “Eine kleine Nachtmusik” (hør lydfil i Museet inde i spillet)